Thursday, April 9, 2015

(782) Περί θαλασσινών


Τα «Μαρουτόμι Σούισαν» (丸富水産) είναι μια μικρή αλυσίδα ιζακάγια με ειδικότητα στα θαλασσινά -δεν είναι τα καλύτερα του Τόκιο, ούτε τα φθηνότερα όμως ο συνδυασμός τιμής προς ποιότητα και προς ατμόσφαιρα είναι από τους καλύτερους που έχω δει. Αυτό εδώ είναι στο Μεγκούρο (目黒) του δήμου Σιναγκάουα (品川), σε ένα στενάκι πολύ κοντά στο σταθμό της JR.


Το ντεκόρ είναι από τα απλούστερα που μπορείς να βρεις -αλλά δουλεύει...


...και η ποικιλία των θαλασσινών είναι αρκετά μεγάλη για να μη βαρεθείς.


Εμείς δοκιμάσαμε μια σούπα με ένα οστρακοειδές που λέγεται σίρο-γκάι (白貝 -δεν έχω ιδέα για την ελληνική του ονομασία)...


...σάμπα (サバ/鯖) δηλαδή σκουμπρί ψημένο με μίσο...


...μια ποικιλία σασίμι (ναι τα γνωστά ωμά ψάρια που υποτίθεται ότι αποτελούν βασικό στοιχείο του ιαπωνικού διαιτολογίου -όχι, δεν ισχύει)...


...πράσινο τόφου (δηλαδή τόφου με γεύση φασολιών σόγιας έντα-μάμε/枝豆)...


...και τρία ακόμα είδη οστρακοειδών, το αριστερό λέγεται σαζάε (サザエ/栄螺) και το δεξί χοτάτε (ホタテ/帆立貝)...


...τα οποία τα ψήνεις μόνος σου πάνω στο τραπέζι -εδώ παρέα και με το τρίτο, το χαμαγούρι (ハマグリ/蛤).


Για όσους δεν καταφέρνουν να κόψουν μόνοι τους το κρέας των θαλασσινών από το κέλυφος, οι σερβιτόροι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

(Για τις ίδιες φωτογραφίες σε μεγαλύτερο μέγεθος και σε μαυρόασπρη εκδοχή, δείτε το "σετ «Japan Arekore» στο Flickr)

0 comments: